Què és un GAM?

Un GAM (Grup d’Ajuda Mútua) és un espai de trobada on persones que estan passant per la mateixa situació es reuneixen per tal de compartir experiències i oferir-se suport i ajuda, amb l’objectiu de superar o millorar en aquesta situació.

En el nostre cas aquests grups estan integrats per persones (siguin mares, pares o familiars) que estan passant per un procés de dol perinatal o neonatal.

En aquestes trobades no hi ha la presència d’un professional de la salut, sino d’una facilitadora o faciltador que modera la reunió i que ha passat per aquest mateix procés de dol.

Normes i funcionament dels GAM

 

Per al bon funcionament dels GAM, els grups han d’estar formats per entre 4 i 15 persones, és per això que és important confirmar l’assistència al grup i així veure si hi ha quòrum o no.

L’assistència és lliure i gratuïta i sense compromís d’assistir a cap nombre determinat de reunions.

 

Normes:

– Puntualitat
– Parlar i escoltar amb respecte
– Parlar des de la pròpia experiència
– Confidencialitat

 

Abans d’assistir per primer cop al GAM, us oferim i recomanem fer una acollida amb la facilitadora o facilitador del grup per tal de concertar una entrevista d’acollida, on us podreu conèixer en persona, fer un primer contacte i resoldre dubtes que pugueu tenir

Grups Oberts

mas guinardo
GAM de dol presencial – Horta-Guinardó

Aquest grup es reuneix el quart dissabte de mes al Mas Guinardó (plaça Salvador Riera, 2 08041 Barcelona) de 10 a 12h, al mes de desembre el tercer dissabte de mes de 10 a 12h en el mateix lloc i al mes d’agost ens trobem de forma on-line.

 

El meu nom és Daniel i dinamitzo el GAM de dol a Mas Guinardó, el nostre primer fill, Martí, va morir la seva setmana 24 de gestació…

 

Haver passat per aquesta experiència tan dura et canvia la vida. El GAM, permet compartir sentiments amb altres persones que han passat per una situació semblant i ho fa una mica més lleuger. Com va escriure Sigmund Freud: “Les emocions no expressades mai moren. Són enterrades vives i surten més tard de les pitjors formes.”

 

Acompanyar-nos els uns als altres és un dels objectius d’aquest grup, tenir un espai on poder expressar-nos i parlar del que ens passa i el que no ens passa, poder conviure amb aquesta absència de la millor manera possible i així poder mirar endavant.

 

Contacta per poder confirmar la teva assistència a el grup i / o fer una entrevista d’acollida:

 

danielpetitsambllum@gmail.com

GAM Nous Embarassos

Aquest grup es reuneix el tercer dimecres de mes al Mas Guinardó (plaça Salvador Riera, 2 08041 Barcelona) de 19 a 21h.

 

Sóc la Laura i fa 2 anys i mig vaig viure la pitjor experiència de la meva vida: el meu fill Nil naixia a les 26 setmanes de gestació i moria a les poques hores. Mai oblides, sempre està l’amor i el record del teu fill/filla, però d’alguna manera intentes avançar. 20 mesos més tard neixia la seva germana Nora. Un embaràs arc iris es fa llarg, mai acaba, i cada dia és un repte, una fita que guanyes. Viure aquesta etapa acompanyada de gent en la mateixa situació et pot ajudar a viure aquest embaràs amb una visió més dolça.

 

Soc la Sandra, mare de quatre fills. La tercera, Janna, va morir a les 23 setmanes per corioamnionitis -infecció a la placenta- després d’un cerclatge abdominal d’urgència dues setmanes abans. Uns mesos més tard, al saber que estava de nou embarassada de l’Amal, desprenia alegria però també inseguretat. M’agradava pensar que la Janna li havia deixat un llitet de llum a sa germana.
Compartir pors i incerteses ens fa veure que juntes és més fàcil.

 

El GAM de Nous Embarassos vol ser una eina de suport per a totes aquestes famílies que, després de despedir-se d’aquell bebe que va haver de marxar, enfronten amb valentia la vida i es plantegen buscar un germanet@.

En aquest grup son benvinguts els bebes i nens.

 

Persones de contacte:
Laura Vázquez –  lacapsetadennil@gmail.com
Sandra Garcia –  madreinvisible@gmail.com

mas guinardo
GAM Dol Interrupció d’Embaràs

Aquest grup es reuneix el quart dissabte de mes, al Mas Guinardó (plaça Salvador Riera, 2 08041 Barcelona) de 10 a 12h.

 

Em dic Cristina, sóc facilitadora del GAM de Dol produït per una interrupció d’embaràs al Mas Guinardó.

 

Vaig haver de decidir, juntament amb la meva parella, sobre la vida del meu segon fill, l’Aleix, a la setmana 28 de gestació. L’Aleix patia una cardiopatia molt complexa que requeria de múltiples intervencions, i això només era la punta de l’iceberg perquè, per desgracia, la cardiopatia era un dels símptomes de la síndrome que patia (produida per una deleció al cromosoma 22).

 

Decidir sobre la vida del teu fill, es una experiència terrible que et deixa marcat de per vida. Es una decisió feta amb molt d’amor, ja que per sobre de tot, vols que el teu fill no pateixi en aquest món, però el dolor i el pes d’aquesta decisió no es fàcil de portar pels pares. Parlar amb altres persones que van haver de prendre aquesta dura decisió, m’ha fet viure el procés de dol d’una manera menys solitària i dolorosa.

 

Acompanyar-nos els uns als altres durant aquesta realitat tan dura que ens ha tocat viure es l’objectiu d’aquest grup, pel que tindrem un espai on compartir la muntanya russa d’emocions que tot això comporta.

 

Contacte per poder confirmar la vostra Asistencia al grup i/o fer una entrevista d’acollida:

cristinapetitsambllum@gmail.com

mas guinardo
GAM de Dol per la mort d’un bessó

Aquest grup es reuneix un diumenge al mes, per Google Meet de 17 a 19h.

 

El meu nom és Maria, sóc facilitadora del GAM de Dol per la mort d’un bessó. En el meu segon embaràs, aviat vaig saber que venien bessons, estàvem bojos d’emoció, súper contents i esperant amb els braços oberts aquella beneïda bogeria que seria tenir bessons. Mai oblidaré com va ser de dur quan la Lucía va deixar de créixer i ens van dir que el més probable era que moriria. Ens vam aferrar fins a l’últim moment a aquesta il·lusió que finalment naixessin sans i forts ella i Miguel, però no va poder ser, a la setmana 24 ella va morir, i va estar acompanyant i cuidat del seu germà perquè naixés perfectament sa a la setmana 37. Aquella setmana la borsa de Lucía es va trencar i van haver de néixer. Van ser uns mesos molt durs, anàvem a les revisions amb por i el tracte no va ser el millor, jo tenia la il·lusió que en algun moment ella tornaria a bategar… i això no podia ser.

 

Gràcies al suport d’un GAM i un familiar que treballa a la unitat de dol perinatal del seu hospital, ens vam anar preparar per rebre els nostres bessons i sobretot saber què volíem i que no per aquell moment. Sense tota aquesta ajuda, sincerament no sé com ho haguéssim fet.

 

Amb el temps, vaig conèixer Cristina Cruz que feia el GAM de pèrdua d’un bessó en el qual participo i em va venir molt bé, va ser sanador, parlar amb altres mares que havien passat pel mateix, perquè la gent, no ens comprèn moltes vegades, pensen que no hem de plorar el nostre nadó mort perquè afortunadament l’altre viu, però no saben, com és d’esgarrifós, veure dia a dia com l’altre nadó va creixent, vivint, i tu, que havies pensat en aquesta vida amb dos nadons, aquella dolça bogeria que hauries de tenir a casa, has d’acceptar, viure amb això cada dia, estimant i plorant els teus nadons, un aquí i un altre a les estrelles.

 

L’acompanyament és molt important en aquestes situacions i per això, cal un espai per poder parlar, compartir i expressar amb altres mares i pares el que ens passa.

 

En aquest grup són benvinguts els nadons i germans grans.

 

Contacta per poder confirmar la vostra asistencia al grup i/o fer una entrevista d’acollida:

lucialaluzquenosguia@gmail.com

mas guinardo
GAM Dificultats reproductives

Aquest grup es reuneix el segon diumenge de cada mes a les 18:30h.

 

Em dic Teresa, sóc facilitadora del GAM de dificultats reproductives, a finals del 2016 vaig decidir recórrer a la reproducció assistida per ser la mare. Aleshores pensava que amb el tractament que em pautarien a la clínica em quedaria embarassada fàcilment, desconeixia que les taxa mitjana de mitjana de parts després d’una fecundació in Vitro és aproximadament d’1 de cada 5 parelles segons el registre de 2017 de la SEF ( Societat espanyola de fertilitat). És a dir, 4 de cada 5 no ho aconsegueix en cada intent de FIV.

 

Jo formo part d’aquest grup de persones que acumulen intents fallits durant 3 llargs anys. Durant aquest temps, vaig sobreviure a dues inseminacions artificials, dues fecundacions in vitro amb 3 transferències embrionàries, un avortament bioquímic i una cirurgia uterina. Finalment el positiu arribaria a l’abril del 2019, el meu nen, Joan estava en camí. No obstant dos dies abans de complir les 20 setmanes em vaig posar de part de manera inexplicable (encara avui en desconec la causa) i el meu nadó va morir.

 

Temps després i, malgrat les pors de tornar a perdre un altre nadó, vaig decidir tornar a sotmetre’m a una nova transferència embrionària. I així va ser com, uns mesos després va arribar el meu fill Jordi, el meu nadó arcoiris.

 

El GAM de dificultats reproductives pretén ser una eina d’acompanyament amb què bregar una mica millor amb la incertesa de les llargues esperes que caracteritzen els tractaments de fertilitat així com una sustentació davant dels resultats negatius i inesperats.

 

Contacta per poder confirmar la vostra asistencia al grup i/o fer una entrevista d’acollida:

 

teresamamainvitro@gmail.com